Управление на имоти – Що е то?

Управлението на имоти е сложен процес. Не са много хората, извън специалистите и експертите по въпроса, които биха могли да отговорят на този въпрос. Най-популярната представа е, че имотът, недвижимата собственост, представлява някакъв неподвижен капитал, който стои на едно място, а цената му от само себе си се движи (обикновената представа е, че, както е желателно, се движи нагоре) и така собственикът се „обогатява“ от само себе си.

В някои случаи, но далеч не във всички, наистина е така. Но дори тогава собственикът не получава пари в текущ режим, освен ако не е намерил подходящи наематели (което само по себе си далеч невинаги е лесна задача) – а тези пари може да получи едва, след като продаде имота. 

Тук обаче възниква неприятния момент, че получаването на доходи от този имот, естествено, престава заедно с продажбата му. Тоест, образно казано според известния израз – „златната кокошка“ престава да снася яйца. По-точно: снася ги, но вече в полза на друг собственик.

Управление на имот – жилище

Как е най-разумно да се постъпи, ако сте собственик на недвижима собственост, от която искате да получавате доходи? За да се отговори на този въпрос следва да сте наясно какво е управление на имоти. Най-простичкият пример, разбира се, е с апартамент, който давате под наем. Това е една от дейностите по управление на имоти в случая управление на жилище. Струва Ви се, че парите започват да „текат“ от само себе си? Не, така е само на пръв поглед. Защото оттук-нататък започват усложненията: наемателите трябва да са изрядни и коректни в плащането на наема (което невинаги се случва), също в плащането на сметките (многобройни са случаите, когато те напускат наеманото жилище и оставят след себе си куп неплатени сметки за ток, вода, асансьор и т. н.), в отношенията със съседите, да не създават неудобства на околните чрез вдигане на шум, посрещане на многобройни и неподходящи гости и т. н.

И това са желателните условия само за един апартамент. За собственика на имот е трудно да извършва всички тези дейности, особено когато няма необходимите познания или опит. Често, когато самите притежатели на жилища са в чужбина, наемателите се възползват от липсата на контрол и злоупотребяват. В този случай е силно препоръчително да се потърсят услуги по професионално управление на имоти.

Управление на имоти – сгради

А когато стане въпрос за имот с по-големи мащаби, нещата се променят драстично. Тогава говорим за управление на сгради или на голям търговски обект.

Голямата сграда може (и е желателно!) да бъде дадена под наем за различни публични цели – за преустройването й, например, в офис-помещения, за търговски център (мол), супермаркет, хотелски обект и др.; вариантите може да са най-различни. Тогава тя носи сериозни доходи на собственика си. Но, разбира се, тези доходи не се появяват просто така, извирайки сякаш от нищото.

Тези доходи се появяват като резултат от управлението на сградата.

Ако сградата не бъде управлявана по подходящ начин, то и доходите, дори да са били налице в началото, постепенно ще започнат да намаляват по най-различни причини – амортизация със съответни увеличени разходи за ремонт, нередовни плащания от страна на наематели, неточно и неправилно юридическо обслужване, усложнения с местната администрация и пр.

Ето защо е препоръчително сградата да бъде поставена под надеждно и сигурно управление. Тъй като това управление е крайно специфична материя, която изисква дейност от страна на специалисти, не е нужно самите вие да се занимавате с нейното управление.

Има далеч по-цивилизован и опростен вариант – да предадете сградата или, евентуално, комплекса от сгради, за управление от професионална компания, която разполага с необходимите специалисти в областта на управлението на имоти.

Има далеч по-цивилизован и опростен вариант – да предадете сградата или, евентуално, комплекса от сгради, за управление от професионална компания, която разполага с необходимите специалисти в областта на управлението на имоти.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани теми

6 полезни съвета как да пестим пари от отопление

6 полезни съвета как да пестим пари от отопление

Какво може да се направи, за да стане една сграда топло-икономична и да спестим пари от отопление? 1. Пестене от отопление чрез изолация Кое е първото нещо, което трябва да сторим, за да намалим топлинните загуби в жилищно или работно помещение?Преди всичко,...

Отдаване на жилище под наем

Отдаване на жилище под наем

Отдаване на жилище под наем – печеливш вариант за собственика С повишаването на възможностите за мобилност на населението: емиграция, живеене на друго място, на вила и т. н., се увеличава и броят на жилищата, които остават без обитатели. При това положение мнозина...

Застраховане на недвижим имот

Застраховане на недвижим имот

Значение и предимства на застраховането на недвижим имот Застраховането на недвижим имот е една от най-важните стъпки на собственика, който иска да бъде спокоен за бъдещето. То е важна част от плавното и безрисково управление на собствеността. Като застраховате своя...