Отдаване на жилище под наем – печеливш вариант за собственика

С повишаването на възможностите за мобилност на населението: емиграция, живеене на друго място, на вила и т. н., се увеличава и броят на жилищата, които остават без обитатели. При това положение мнозина собственици търсят начин за отдаване на жилището си под наем, докато самите те живеят на друго място – в чужбина, в друг град или, например, на село.

Някои собственици предпочитат сами да търсят наематели в необятните пространства на интернет, смятайки, че така ще спестят някой лев. Обикновено те остават учудени колко сложна, комплексна и трудна е задачата по намиране на подходящи наематели за едно жилище. Разбира се, то може да бъде предложено и на първия срещнат – но много често в такива случаи следват разочарования, конфликти и усложнения от най-различен характер.

От друга страна, когато собственикът на жилището търси сам подходящ кандидат за наемател, независимо дали в интернет или по класическите начини – лепене на обяви, чрез печатните медии и пр., рискува да загуби много време поради сравнително ниския обхват на подобно търсене.

Ние Ви предлагаме бързо, качествено и професионално отдаване под наем на жилище, като откриваме за Вас подходящите наематели. След това договаряме изгодна цена на наема, синхронизираме Вашите изискания с тези на кандидат-наемателите, изготвяме договор за наемане (по Ваше желание) със съответните клаузи за евентуални подобрения.

Какво печели собственикът на жилището, когато го повери на нас за отдаване под наем?

Преди всичко: печели време. Вместо да рови часове, а понякога и по цели дни в интернет, да лепи обяви по стълбове и огради или да обикаля по редакциите на печатни издания, той се освобождава от всички тези грижи и поверява решаването на проблема в ръцете на професионалисти.

При това рискът от натъкване на неподходящи наематели е винаги налице. За човек, който не се занимава професионално с тази дейност, е много трудно да предвиди как ще се държат кандидат-наемателите: дали ще са почтени, дали ще плащат наема и комунално-битовите услуги своевременно, дали ще бъдат коректни в отношенията със съседите и дали ще се отнасят внимателно с инсталациите и движимото имущество в жилището.

Ние намаляваме до минимум възможните рискове от подобни контакти.

Трябва да се има предвид, че намирането на подходящи наематели за дадено жилище е дейност, която изисква опит в тази област, в боравенето с недвижима собственост и предлагането й под наем на пазара за недвижими имоти; необходими са също познания по практическо-приложна психология, които да помогнат при определянето на профила на възможния кандидат.

Необходимо е да се знае, че когато наемателите идват за оглед на апартамента, те винаги опитват да се представят в най-добра светлина. Лошото е, че собственикът ги вижда в истинския им облик – независимо дали позитивен или негативен, чак, когато поживеят известно време в жилището. Ето защо нашата помощ в това отношение може да Ви окаже незаменимата услуга за предпазване от нежелани отношения с неподходящи наематели.

Неподготвеният непрофесионалист трудно може да определи от 1-2 срещи същността на човека, нивото на неговия интелект и възпитание. Ето защо за собственика на жилището е най-добре да потърси услугите на специалисти, за да си спести време, енергия и, разбира се, нерви.

Често задавани въпроси от собственици на жилища:

  1. В какъв срок след договарянето с Вас мога да разчитам да намерите подходящи наематели?

Отговор:

Това зависи главно от 2 фактора: цената на наема и сезона. Ако сте определили разумна цена на наема и ако сезонът е активен (най-силен сезон при наемането на жилище е есента), може да разчитате на срок от 1-2 седмици. При по-висока цена на наема и по-слабо активен наемателски сезон, срокът може да достигне 1 месец.

  1. Защо да търся наематели чрез агенция, а не сам?

Отговор:

Защото така:

– спестявате много време;

– спестявате усилия и енергия;

– намалявате до минимум рисковете от неподходящи кандидати;

– можете да разчитате, че дейностите по търсене на наематели ще бъдат извършени от специалисти, които са заинтересовани да договорят най-изгодните условия за вас.

  1. Кое е по-изгодно: да се даде цялото жилище на един наемател (или фирма) или да се дават отделни стаи на отделни наематели?

Отговор:

Изгодата е почти еднаква, защото при сумиране на наемите от отделните помещения се получава приблизително същата сума, както за целия апартамент, даден на едно лице или фирма. Понякога има неголяма разлика във Ваша полза, но винаги е за предпочитане да контактувате с по-малко наематели, а желателно най-вече с един. Тогава и рисковете от нежелателни конфликтни ситуации са сведени до минимум.

  1. Обзаведено или необзаведено жилище е по-изгодно да се даде под наем?

Отговор:

По-изгодно е да се даде под наем обзаведено жилище. Не само, защото можете леко да качите цената на наема, но и защото повече се търсят такива жилища и така съкращаваме срока на търсене на наематели. Повечето от тях предпочитат да се нанесат в готово обзаведено жилище, вместо да мъкнат със себе си мебели и друго обзавеждане.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани теми

6 полезни съвета как да пестим пари от отопление

6 полезни съвета как да пестим пари от отопление

Какво може да се направи, за да стане една сграда топло-икономична и да спестим пари от отопление? 1. Пестене от отопление чрез изолация Кое е първото нещо, което трябва да сторим, за да намалим топлинните загуби в жилищно или работно помещение?Преди всичко,...

Застраховане на недвижим имот

Застраховане на недвижим имот

Значение и предимства на застраховането на недвижим имот Застраховането на недвижим имот е една от най-важните стъпки на собственика, който иска да бъде спокоен за бъдещето. То е важна част от плавното и безрисково управление на собствеността. Като застраховате своя...

Управление на комплекс от затворен тип

Управление на комплекс от затворен тип

Управлението на комплекс от затворен тип се различава сериозно по своите характеристики от управлението на единичен имот (апартамент, офисна, комерсиална или производствена сграда).  Спецификата на това управление се обуславя от два основни фактора: наличието на...