За всяка жилищна сграда търсенето на евтини опции за отопление в есенно-зимния сезон е от първостепенно значение.
Има много съществуващи възможности за отопление, но в определени региони някои не може да бъдат приложени. Например, не всяка сграда може да бъде свързана с газ за отопление. Не винаги е възможно да се поставят котли за отопление с твърдо или течно гориво. В по-големите градове, например, е трудно отоплението с твърдо гориво, често липсва и централно парно.
В такива ситуации отоплението на жилище с електричество е най-икономичният и достъпен начин.

Видове отопление с електричество

Ефективността в редица случаи е решаващ фактор при избора на отоплителна система. Въпреки, че днес електричеството непрекъснато поскъпва, новите технологии позволяват използването на електрически нагреватели с висока ефективност.
Електрическото отопление може да бъде от два вида:
– с междинен топлоносител;
– с директно разсейване на топлината.
В първия случай говорим за система, базирана на електрически котел, която загрява топлоносителя и го разпределя през тръбопроводна система.
Във втория случай става дума за независими отоплителни елементи и устройства, работещи от електрическа мрежа.

За електрическо отопление активно се използват конвектори, термични електровентилатори, спирални и инфрачервени нагреватели. Този метод на отопление е много по-лесен от техническа гледна точка. Главното тук е да се открие най-икономичната отоплителна система.

Регулатори на отоплението

Икономическият ефект се постига благодарение на инсталирането на температурни регулатори, сензори и термостати. Така захранването се включва и изключва автоматично.
Окабеляването в къщата трябва да може да издържа на значителни натоварвания, особено в студения сезон. В допълнение към всичко, електрическото табло трябва да бъде оборудвано с многотарифен електромер, което позволява интензивно използване на евтината нощна тарифа. Основната задача при инсталиране на електрически отоплителни системи е да се оптимизира работата на целия комплекс.
В процеса на оптимизиране на работата на електрическата отоплителна система е важно да се вземат предвид топлинните загуби, неизбежно присъщи на помещението. Този индикатор зависи пряко от дебелината на стените, наличието на изолация, броя и размерите на вратите, броя, размерите и вида на прозорците. Основната загуба на топлина е през прозорци и врати.

Конвектори за отопление

Електрическо отопление, без да полагате магистрални инсталации и да монтирате многобройно оборудване, може да се реализира с конвектори от различен тип. Най-малките представляват електровентилаторни отоплителни печки, наричани популярно „духалки“ При тях принципът на работа е принудителната конвекция (издухване) на топъл въздух, откъдето идва и прозвището им. Благодарение на работата на нагревателните елементи околният въздух се нагрява. Конвекторните системи са почти напълно автономни, компактни и способни бързо да загряват малки закрити помещения.
Конвекторите са оборудвани с регулатори на температурата, с които можете да зададете оптималните параметри за отопление. Това осигурява автоматично включване / изключване на устройството в зависимост от условията в помещението. За да инсталирате нагреватели от този тип, трябва да имате висококачествени контакти и надеждно окабеляване.
Конвекторите могат да бъдат монтирани, както на стени, така и на пода. Охладеният въздух се спуска, попадайки в полето на действие на нагревателните елементи. Отново се загрява и издига, и така нататък в затворен кръг. По този начин се постига конвекция на въздушните маси. Освен това, помещението и нагревателните уреди, може да бъдат оборудвани с вентилатори, чието действие ще ускори въздушния обмен на въздушната маса.
За да постигнете икономия при използване на конвектори, достатъчно е да извършите просто математическо изчисление. Така ще определите необходимия брой устройства за нормално отопление на помещенията.
Практиката показва, че конвекторите са ефективни при отопление на дървени жилищни и битови сгради на малка площ. При бетонни или каменни сгради с помещения на значителна площ, не е практично да се използват конвектори. Големите обеми въздух бързо се охлаждат, времето за отопление на помещението чрез конвекция на въздушни маси се увеличава значително. Следователно консумацията на енергия на отоплителната система се увеличава.
Затова в такива случаи по-доброто решение е подовото отопление.

Подово електрическо отопление

В това отношение специално внимание заслужава подовото електрическо отопление. Чрез него можете наистина да постигнете комфорт при отопление на жилищни и офисни помещения. Други положителни аспекти на подовото отопление са следните.
– Издръжливост на работещите системи.
Лекота на поддръжка и експлоатация.
Разумни разходи за закупуване на оборудване, монтаж и връзка.
Безшумна работа и високо ниво на безопасност на модерните електрически подови отоплителни инсталации.
Електрическите котли и конвектори не са единствените опции за оборудване на жилище с ефективна отоплителна система, захранвана от електрическата мрежа. Топлият под, който днес стана модерно да се инсталира в селски къщи и апартаменти, може да бъде успешна алтернатива на всеки друг вариант за отопление. В сравнение с други електрически отоплителни устройства така се намаляват разходите за енергия за отопление.
Необходимият ефект се постига благодарение на рационалното разпределение на топлината. Известно е, че подовете са най-студената част във всяка стая. Благодарение на топлите подове, най-студената част от помещението се превръща автоматично от охладител в източник на топлинна енергия. Въздухът, загрят отдолу по цялата площ на помещението, се издига в еднакви потоци. За жилищните помещения подово отопление дава икономия от 30-40%, а за отопление на останалите помещения спестяванията могат да бъдат 50% или повече.
С помощта на регулатори на температурата се постигат оптимални параметри за отопление. Независимо дали са решили температурния режим вътре в сградата, наистина е възможно да се постигнат значителни икономии на енергия.
Предимствата на подово отопление са следните.
Ефективен начин за бързо затопляне на стаите.
Приемливи икономически показатели.
Поддържа се комфортен микроклимат на закрито.
Простота и надеждност при работа.
На фона на предимствата, които има топлият под, единственият му недостатък е изглежда незначителен. Това е първоначалното инсталиране, което изисква сериозно преустройство на подовата настилка.

Днес има голям избор от възможности за постигане на необходимия комфорт вътре в жилищна сграда с помощта на електрическо отопление и с минималните необходими разходи.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани теми

Отдаване на жилище под наем

Отдаване на жилище под наем

Отдаване на жилище под наем – печеливш вариант за собственика С повишаването на възможностите за мобилност на населението: емиграция, живеене на друго място, на вила и т. н., се увеличава и броят на жилищата, които остават без обитатели. При това положение мнозина...

Застраховане на недвижим имот

Застраховане на недвижим имот

Значение и предимства на застраховането на недвижим имот Застраховането на недвижим имот е една от най-важните стъпки на собственика, който иска да бъде спокоен за бъдещето. То е важна част от плавното и безрисково управление на собствеността. Като застраховате своя...

Управление на комплекс от затворен тип

Управление на комплекс от затворен тип

Управлението на комплекс от затворен тип се различава сериозно по своите характеристики от управлението на единичен имот (апартамент, офисна, комерсиална или производствена сграда).  Спецификата на това управление се обуславя от два основни фактора: наличието на...