Какво може да се направи, за да стане една сграда топло-икономична и да спестим пари от отопление?

1. Пестене от отопление чрез изолация

Кое е първото нещо, което трябва да сторим, за да намалим топлинните загуби в жилищно или работно помещение?
Преди всичко, най-напред трябва да направим нещо доста елементарно: да поставим добра изолация. Тоест, да „облечем“ помещението отвън и/или отвътре в подходяща обвивка. Не само с цел запазване на топлината през зимата, но и за по-хладна атмосфера през горещите летни месеци.
Също така, изолирайте таванското помещение и покрива.

2. Пестене от отопление чрез подходящи прозорци


Поставете трислойни топлоизолационни прозорци, които запазват до 20% повече от топлината. Също и по стълбищата, ако живеете в блок.
За собствениците на апартаменти е по-изгодно да извършат термомодернизацията на къща или вход с общите усилия на всички обитатели.

3. Пестене от отопление чрез входни помещения


В средиземноморските страни ще забележите, че нерядко там в хола на жилището се влиза директно от улицата. От тротоара го дели само една врата. Това контрастира с практиката в умерените и северни климатични пояси – там без вестибюл или антре не минава нито една къща. Нещата са ясни – в субтропичния пояс, където е Средиземноморието, температурите не падат под нулата. Или, ако това по някакво изключение стане, то е не по-ниско от минус 2-3 градуса. Съответно, не възниква необходимост от рязко отделяне на вътрешните помещения чрез преходни. Това са антрета, вестибюли и т. н., които при влизането или излизане да поемат нахлуващия отвън студен въздух.

Оборудвайте вестибюл или антре след входа на жилището, за да намалите загубата на топлина през входните врати.

    4. Пестене от отопление чрез предварителни изчисления

    Подобни действия за намаляване на топлинните загуби са необходими и за комерсиалните сгради.
    Тук е добре да се изчисли на етапа на проектиране какво ще струват различни видове отопление на сградата и да се избере най-енергоспестяващия вариант. Ако е невъзможно да се промени структурата на зданието, трябва да се помисли за надграждане на отоплителната система.

    5. Пестене от отопление чрез реконструкция на отоплителната система

    Разбира се, основно внимание трябва да се обърне на самата отоплителна система.
    Добър вариант е инсталирането на газов или твърдогоривен котел за парно отопление (ако, разбира се, сградата не е свързана с централно отопление).
    Електрически котел не се препоръчва, защото обикновено харчат 10-15 киловата в час. При днешни цени на електричеството това означава приблизително по 3 лева на час, тоест по около 60-70 лева на денонощие.
    Класически вариант е котел с твърдо гориво. Това е подходяща опция, но най-вече за самостоятелна собствена сграда – семейна къща или вила. Ако става дума за апартамент в жилищен блок, винаги има обитатели, които не желаят да се включат в общите разходи.
    Един добър вариант е използването на термопомпа. Най-просто казано, това е вид климатик, но с действие, обратно на обикновените климатици, които охлаждат помещението – тук главната функция е затоплянето му. В сравнение с всяко друго топлотехническо оборудване сезонните разходи за отопление с термопомпа са най-ниски.
    Разнообразието от модели – „въздух-вода“, „земя-вода“, „въздух-въздух“, „вода-вода“ и т.н., както и широкият диапазон на мощности по отношение на топлина или студ, ви позволява да изберете най-подходящата версия на устройството, както по функционалност, така и по цена. Термопомпите лесно се инсталират във вече съществуващи отоплителни системи с радиатори, подово отопление и и т. н.
    При това термопомпата през зимата действа като отоплител, а през лятото – като климатик, тоест, може да охлажда помещението. Автоматизацията на термопомпата може да координира работата с резервен котел, както и със слънчеви колектори или фотоволтаични модули.
    Днес най-популярни са термопомпите от системата „въздух-въздух“. Средата, от която се взема енергия, е външен въздух, който служи за отопление на въздуха в помещенията.
    Друг модерен вариант е подовото отопление. То бива различни видове – електрическо, водно, кабелно и др. За най-актуален вариант се смята подовото отопление с аморфна метална лента.

    6. Пестене от отопление чрез термостати и сензори

    Ако стаята е до 100 м² – инсталирайте стаен термостат (за предпочитане програмиран). Той позволява помещението да не се прегрява. Програмирането спестява допълнителни разходи за отопление. През нощта или при липса на наематели може да зададете минимална температура от 18°C, а сутрин, вечер и уикенда – комфортните 22-24°C.
    Ако помещението е над 100 м², можете да инсталирате уличен сензор: в случай на затопляне на улицата през деня, при отсъствието на наематели или нощем, сензорът автоматично ще понижи температурата на отоплителната система, без значение каква е тя – с котел, термопомпа или подово отопление.

     

    В същото време можете да инсталирате и вътрешни сензори за температура.
    Изпълнението на тези препоръки ще спести до 20% в консумацията на гориво за отопление.

    0 коментара

    Подайте коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Свързани теми

    Отдаване на жилище под наем

    Отдаване на жилище под наем

    Отдаване на жилище под наем – печеливш вариант за собственика С повишаването на възможностите за мобилност на населението: емиграция, живеене на друго място, на вила и т. н., се увеличава и броят на жилищата, които остават без обитатели. При това положение мнозина...

    Застраховане на недвижим имот

    Застраховане на недвижим имот

    Значение и предимства на застраховането на недвижим имот Застраховането на недвижим имот е една от най-важните стъпки на собственика, който иска да бъде спокоен за бъдещето. То е важна част от плавното и безрисково управление на собствеността. Като застраховате своя...

    Управление на комплекс от затворен тип

    Управление на комплекс от затворен тип

    Управлението на комплекс от затворен тип се различава сериозно по своите характеристики от управлението на единичен имот (апартамент, офисна, комерсиална или производствена сграда).  Спецификата на това управление се обуславя от два основни фактора: наличието на...